Dag 6 (21-07-2022)

Laten we maar meteen met het goede nieuws beginnen! De teller voor Spieren voor spieren staat as we speak op 318 euro. Niels, Chantal, Roland, Karin, Valerie, Nathalie en Femke bedankt voor het doneren.

Vannacht kwam ik erachter dat mijn tent spatwaterdicht was in plaats van waterdicht. Het ging om 6 uur ’s ochtends regenen en het leek goed te gaan, maar een uurtje later begon het ook in de tent te regenen. De 40 euro well spent bleek ineens toch wat minder well spent.

Gelukkig viel de schade mee. Buiten mijn doorgelekte tent heb ik de belangrijkste spullen droog weten te houden.

Vandaag hebben we alleen gefietst. Zowel ik als de man die ik ontmoet had vonden het wel weer tijd om alleen op pad te gaan.

Om 9 uur zat ik op de fiets en al snel kwam ik in Helmstedt. Na alle mogelijke kasseienweggetjes gereden te hebben in de stad volgde een lange klim langs een enorm bos.

En daar was ineens een bord van Unesco op het punt waar ooit het ijzeren gordijn liep.

Het is bijna 33 jaar geleden dat Duitsland is herenigd, maar vanaf het moment dat ik die oude grens passeerde veranderde alles. Het landschap, de steden, de inwoners, de wegen, etc.

Vooral de fietspaden worden nog slechter naarmate je oostelijker komt, maar ook het gehalte kasseienstroken is bizar. Het landschap is ingericht om je ongemakkelijk voort te kunnen bewegen.

Het landschap tussen de dorpen en de steden in ligt er desolaat bij en op ieder akker was wel een grote roofvogel aan het jagen.

Ik ben heel benieuwd naar het verhaal achter deze.

Wat ik zelf heel indrukwekkend vind zijn de enorme zoutbergen bij Heringen. Kalimanjaro noemen ze die.

De voormalige DDR is een feest voor iedereen die graag foto’s maakt. Het liefst zou ik overal een uur stil staan om foto’s te nemen, maar er moet natuurlijk ook worden gefietst. Berlijn komt per slot van rekening niet naar je toe.

De eindbestemming van vandaag was Tangermunde. De laatste 25 kilometer werden een ware beproeving, want dat was veruit het saaiste stuk dat ik in tijden heb gefietst. Het was letterlijk: Aan de rechterkant een dijk met daarachter de Elbe, maar die kan je niet zien en aan de linkerkant een hooiveld met af en toe een spookdorp in de verte.

Dit was +/-25 kilometer het uitzicht.

Eenmaal aangekomen in Tangermunde heb ik toch maar een bed & breakfast geboekt omdat er vannacht regen wordt voorspeld. Mijn tent vertrouw ik niet meer zo.

In totaal was de rit van vandaag 126 kilometer. Na vandaag is er nog 180 kilometer te gaan in 2 dagen tijd. Het komt nu wel erg dichtbij, maar laten we niet overmoedig worden.

In Tangermunde kwam ik mijn reisgenoot weer tegen en hebben we samen wat gegeten (en gedronken).