Dag 8 (23-07-2022)

Tijd voor het laatste stuk. Vanmorgen was ik vergeten mijn wekker te zetten dus werd ik wakker op het tijdstip waar ik eigenlijk op de fiets wilde zitten. Gelukkig stonden mijn spullen zo goed als klaar voor vertrek.

Direct na Brandenburg liep de route via de dijk naast de Havel, afgewisseld met bos waar behoorlijk wat reetjes te zien waren (later nog meer over reetjes).

De eerste stad was Werder. Werder was niet zo heel bijzonder. Alleen was er een cruciaal punt van de route afgesloten waardoor het niet mogelijk was om op dat punt de rivier over te steken om door de dorpen te rijden. Ik had al een flink portie kerken, kastelen en ruïnes gezien onderweg. Dus frankly, I didn’t give a shit.

Waar het leuk werd was Potsdam. Dat is één groot openluchtmuseum met als hoogtepunt een enorm park met een gigantisch paleis.

Uiteraard heeft de routemaker gezorgd dat er geen kasseienpaadje werd gemist in de stad.

Na Potsdam was het dan zover. Berlijn! Ik maakte blij een selfie bij het bord alsof ik er al was. Wat bleek? Het was vanaf daar nog 20 kilometer fietsen naar het station en het hotel ligt ook nog eens 10 kilometer ten Noorden van het station dus ik was er nog lang niet.

Na een tijdje was ik dan toch in het centrum en toen bleek daar de gay pride te zijn dus daar heb ik nog een tijdje staan kijken. Voor de Brandenburger tor stond een groot podium. Hopelijk is die morgen weg.

Even verderop kwam ik mijn reisgenoot van eerder tegen. Hij was al eerder gefinished. ’s Avonds hebben we nog wat samen gegeten, gedronken en gekeken naar extravagante mensen.

Wat was dit een leuke trip! Er zaten bijna geen saaie stukken bij en regelmatig keek ik mijn ogen uit. Dit land heeft zo een rijke historie en dat is aan alles te zien. Pracht en praal, armoede, oorlogshistorie, eindeloze akkers met op bijna ieder akker een buizerd die aan het jagen is, maar ook compleet vervallen huizen waar soms nog mensen in wonen.

De mensen zijn over het algemeen superaardig en behulpzaam. Automobilisten geven je over het algemeen veel ruimte en nemen gas terug als ze langs je rijden, met uitzondering van de grotere steden.

De ondergronden van deze route zijn zo divers dat hij mijns inziens niet zo geschikt is voor een normale toerfiets met 35 milimeter banden. Ik zou je eerder aanraden hem op een gravelbike of een mtb, maar mijn zelfbouwprojectje heeft het goed gehouden.

Het was mijn eerste serieuze fietsvakantie, maar het smaakt naar meer. Wel zou ik volgende keer wat dingen anders doen, zoals meer kamperen en vooral minder spullen meenemen.

Vanaf het begin had ik al last van mijn kleine teen door de fietsschoenen. Na dag 3 was het zo erg dat ik op dag 4 halverwege geswitcht was naar gewone schoenen omdat het echt niet meer ging. Die heb ik de rest van de reis aan gehad.

Mijn tent bleek niet waterdicht. Een tweedehands tent kopen lijkt leuk, maar doe jezelf een lol en koop gewoon een nieuwe. Kamperen scheelt een hoop geld en is met de juiste uitrusting heel erg leuk.

Het hotel in Tangermünde heb ik cash betaald, maar vervolgens is mijn creditcard gecharged. Ik was ter plaatse echter vergeten een kwitantie te vragen dus ik kan er ook niet veel aan doen ben ik bang. Pas hiermee op!

Het leek mij leuk om mijn website wat nieuw leven in te blazen om een reisblogje bij te houden. Hopelijk vonden jullie het leuk. Morgen doe ik nog een citytrip op de fiets om wat leuke foto’s te maken en dingen te zien.

Vandaag is er nog gedoneerd door Tom, René, Marleen, Edwin, Fred en een anonieme donor. De teller staat nu op 413 euro. Graag wil ik jullie, alle mensen die eerder hebben gedoneerd en degenen die misschien nog gaan doneren bedanken voor jullie steun. Mijn actie sluit 31-7-2022

https://www.sportenvoorspieren.nl/actie/xander-van-den-berg

Berlin Hauptbahnhof. Het officiële eindpunt van de route.